Kiemelt hirdetéseink
Fedezze fel Fejér megyét


Központi fekvése, jól megközelíthető volta, természeti adottságai napjainkig páratlan előnyöket biztosítanak a térségnek. Mégis, sokan csak átvonulnak a tájon, és legfeljebb az útikönyvekben felsorolt látnivalóknál időznek.

 

Fejér megye vendégszerető házigazdái azonban ennél többet ajánlanak. Nemcsak a jópénzű utazóknak, hanem a fiatal gyalogos, bakancsos-hátizsákos, kerékpáros turistáknak is. A szép tájakon a természet közelségét élvezhetik, tanulmányozhatják sajátosságait, és útközben, a történelmi helyszíneken vagy múzeumokban rácsodálkozhatnak a csak tanulmányokból ismert helyszínekre, dokumentumokra.

 

 

A Velencei-tó selymes vizének simogatása, a sportolási lehetőségek, a Meleg-hegy, a Vértes és a keleti-Bakony romantikus turistaútjai testet-lelket üdítő időtöltést kínálnak. A megyeszékhely, a szédületes iramban fejlődő Székesfehérvár történelmi, művészeti értékei, sokszínű kulturális és napi élete szinte minden évszakban ajánl érdekes időtöltést, eseményt vagy látnivalót.

 

A vendéglátás egyre színesebb, izgalmasabb kínálata, a szórakozási lehetőségek még vonzóbbá teszik a várost és a Velencei-tó környékét.

A sok-sok érdekesség, érték megismeréséhez a megfelelő közlekedési lehetőségek, szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Igyekszünk ismertetni a lehetőségeket, de a felmerülő kérdésekre további tájékoztatást is kaphatnak a megjelölt telefonszámokon.

Szeretnénk, ha mindannyian, akik hozzánk látogatnak élveznék a nálunk töltött szabadidőt, és élményekkel gazdagodva, felfrissülve térnének vissza a hétköznapokba.

 


A Vértes tájain

 

 

Mór

 

A természetet kedvelő turistáknak egyaránt sok szépséget, romantikát nyújt a Vértes. A kiépített, aszfaltozott utakat vagy a lapos dolomitfennsíkokon és az árnyas völgyekben vezető, jelzett turistautakat járva elénk tárul a hegység minden szépsége. A Vértesi Tájvédelmi Körzet területén kiemelkedő értékű természeti kincsekkel találkozhatnak. Legjellegzetesebb természet érték a déli lejtőkön ősszel virító, pirosra színeződött cserszömörce. Az élmény a virágok és gombák illatával, az erdő jellegzetes hangjaival, neszeivel együtt válik maradandóvá.

 

A Csákvár közelében található Báraczházi-barlangban az ősi élet maradványait és a római kultúra nyomait fedezték fel. A közelében indul a Haraszthegyi botanikai és geológiai tanösvény, amely a növénytani, földtani és tájképi értékekkel való megismerkedésre nyújt lehetőséget. 3,5 km hosszúságban vezet ez az ösvény hegyre fel és völgybe le. Közben a táj minden szépségét élvezheti az ide látogató. A kilátópontokról feltáruló elragadó kilátás Csákvárra, a Zámolyi-medencére és a távoli Pátkai-víztározóra nyílik.

 

A magaslatokon épült várak, lakótornyok romjai arra emlékeztetnek, hogy a hegység népes volt, és fontos védelmi szerepet töltött be történelmünk korábbi századaiban. Az egyik legérdekesebb látnivaló a Vértes előterében a helyreállítás alatt álló, középkori végvár, Csókakő. Középkori történelmünk kiemelkedő emléke jelzett turistautakon gyalog is megközelíthő. A fáradtságért kárpótol a vadregényes táj páratlan szépsége és a vár mögött húzódó szurdokvölgy mesebeli hangulata. A vár pedig maga az izgalmas középkor. Csatákról, vérbosszúról, szerelmi legendákról regél. Bástyáiról ragyogó kilátás nyílik a Móri-árokra, azon túl pedig a Bakony keleti rögeire.

Ne kerüljék el a közelebbi múlt jeles emlékeit se. A hegység egyik turisztikai központjában, Csákváron áll a hatalmas parkkal körülvett, impozáns Esterházy-kastély (ma kórház).

 

A XVIII. századtól telepített, botanikai ritkaságairól ma is nevezetes kastélypark egykori kerti építményei közül néhányat már felújítottak. A Szentháromság-szobor, a napóra és a műbarlang mellett már megújult a kissé távolabb, a Vadaskert bejáratánál álló Vadászkápolna is.

A település egy másik pontján pedig ugyancsak az egykori Esterházy-birtokhoz tartozó Geszner-házat építették újjá, amely ma a Vértesi Natúrpark központja. Itt található a Vértes természeti kincseit bemutató Vértes Múzeum is. A Fazekasházban a csákvári fazekasság jellegzetes termékeivel ismerkedhetnek.

 

 Geszner-ház

 

A másik turistaközpont Gánt. Itt turistaház várja a fáradt vándort. A falu szélén pedig, az elhagyott bánya helyén a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum valamint a Geológiai és földtani Park kínál élményt és hasznosítható ismereteket.

 

 Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum

 

Több kisebb, elragadó környezetben települt, vendégszerető lakosságáról híres község található a Vértes medencéiben, amelyek a turistautak kiinduló- és célpontjai.

 

Alcsútdoboz

 

Látnivalók: Kastélyrom, Arborétum (tel.:22/353-219)

 

Bicske

 

Látnivaló: Batthyányi-kastély

 

Csákvár

 

Látnivalók: Helytörténeti Múzeum, Fazekas Múzeum, Esterházy-kastély

 

Programok: Floriana napok

 

Csókakő

 

Látnivaló: Középkori vár

 

Csákberény

 

Látnivaló: Tájház

 

Etyek

 

Látnivaló: Helytörténeti Gyűjtemény

 

Gánt

 

Látnivalók: Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum, a község nagy része természetvédelmi terület

 

Lovasberény

 

Látnivalók: Cziráky-kastély, Lenke Galéria

 

Programok: nyári szezonban kulturális rendezvények

 

Mór

 

Látnivalók: Lamberg-kastély és Láncos-kastély

 

Programok: Móri Bornapok, Szent-György Napok

 

Sportolási lehetőség:

 

Wekerle Sándor Sportcsarnok és Szabadidő Központ, Táncsics Mihály u. 25. Tel.: 22/407-161

 

 

Vadregényes völgyek, műemlékek a Bakonyban

 

A Fejér megyei Bakony kiránduló-központja Bodajk. Többszáz éves műemlékek – köztük a XVIII. századi Kegytemplom, és a dombtetőre vezető Kálvária, az 1836-ban épült impozáns Lamberg-kastély –, a falu közepén a karsztvíz-táplálta tófürdő és érdekes gyűjtemények teszik a települést vonzóvá. A Kesellő-hegyi szoborparkot is sokan látogatják. Miniatűr Bodajki Falumúzeum, Fegyvergyűjtemény és Helytörténeti gyűjtemény várja a községben az érdeklődőket.

 

Lamberg-kastély

 

A falu mögött vezet a Gaja-patak romantikus völgye. Ha a 4 km-es szurdokvölgyet végigjárjuk Fehérvárcsurgóra jutunk, ahol a hatalmas víztározó és a hatalmas parkban álló, újjáéledő Károlyi-kastély megtekintése jelent élményt. A település kis, középkori eredetű katolikus templomában található Amerigo Tot Csurgói madonna című szobra.

 

 Gaja-patak

A Kisgyóni Természetbarát telep kulcsosházaival a diákturisták számára is kitűnő bázishely a környék szépséges titkainak felfedezéséhez. A vadregényes Burok-völgy, a geológiai érdekességeket bemutató Tűzköves árok és a többi kirándulási célpont több napra is izgalmas időtöltést kínál.

 
 

Bodajk

 

Látnivalók: Kálvária, Hochburg-kastély

 

Miniatűr Bodajki Falumúzeum – Györkös Ferenc népi fafaragó gyűjt. – Bodajk, Kossuth u. 41. Tel.: 22/410-324

Fegyvergyűjtemény – Fülöp Attila, Bodajk, Diófa u. 9. Tel.:22/410-176

Helytörténeti gyűjtemény – Salgói János Bodajk, Kálvária u. 17.: 22/410-324)

 

 

Kálvária

 

Fehérvárcsurgó

 

Látnivalók:

Károlyi-kastély, Víztározó, Amerigo Tot Emlékszoba,

 

 Károlyi-kastély
 
 

Vízpart és napfény a Velencei-tó körül

 

A hegyek-völgyek között tett kirándulás minden évszakban szép, elősegíti a felfrissülést, a kikapcsolódást. Fejér megyében a Velencei-tó selymes, frissítő vize, a strandok pázsitja, sportpályái, a vízisportok sokfajta lehetősége önfeledt kikapcsolódást tesz lehetővé. Választhatják Agárd, Gárdony vagy Velence campingjeit és strandjait, mindenütt pezsgő életet és sok-sok fiatalt találnak.

 

 vízisportok sokfajta lehetősége
 

A tavon sétahajó is jár, amelynek segítségével elérhető a túlsó parton a Szúnyog-sziget. A nádasok között vezető hajóúton vízimadarak tucatjainak hangos serénykedése szerez élményt. A tó északnyugati sarkában madárrezervátum biztosítja a vízimadarak zavartalan életét. Az ökoturizmus és a madarak iránt érdeklődők ne kerüljék el az dinnyési Madárvártát, az immár legendássá vált madármegfigyelő helyet.

 

A Szúnyog-szigetre érkezve, a part mentén halászladikok tűnnek fel, jelezve, hogy ennek a csendes időtöltésnek számos megszállottja tölti itt a szabadidejét.

A kikötőnél áll a hangulatos, régi csárda is, ahol az ínyencek sokfajta halétel között válogathatnak.

A dombtetőn az emlékmű szomszédságában található az 1848-as pákozdi csata emlékmúzeuma, mely szemléletesen mutatja be az 1848-as forradalom és szabadságharc első győztes csatájának jeleneteit és dokumentumait. A közelben a Pákozd-sukorói arborétum romantikus barangolásra csábít.

 

 1848-as pákozdi csata emlékmű
 

Ha itt járnak, ne felejtsék el felkeresni a Don-kanyar Kápolnát, amely a II. világháború áldozatainak tiszteletére épült. Itt helyezték el az ismeretlen katona hamvait is. A kápolnánál évente több alkalommal tartanak megemlékezést.

Akinek hosszabb barangolásra is kedve támad, a Velencei-hegységben talál jelzett turistautat. A Velencei-hegység különleges látványosságai az ősi Variszkuszi-hegység maradványaként fennmaradt gránitalakzatok, amelyeket találóan ingókőnek, likaskőnek, gyapjúzsáknak nevezett el az itt élő nép.

 
A másik geológiai érdekesség az emlékművel jelölt “Szintezési ősjegy”, az ország legszilárdabb pontjaként ismert hely a Velencei-hegység tövében, Nadap községben. Sukorón a Néprajzi Ház tekinthető meg, a falu központjában áll a református templom, amelyben 1848. szeptember 28-án, a pákozdi csata előestéjén a haditanácsot tartották.
 
Néprajzi Ház
 

A Velencei Nyár rendezvényei sokfajta, kellemes időtöltést kínálnak. A kitűnő akusztikájú sukorói református templomban nyaranta több alkalommal rendeznek orgonahangversenyt. Érdekes, és immár nemzetközi rendezvény Pákozdon Pünkösdkor a Sárkányröptető Fesztivál, augusztus 20-a tájékán a horgászverseny. Velencén jeles hagyomány a szőlőművelők, kádárok és kocsmárosok védőszentjének, Szent Orbán-napjának megünneplése. A szabadtéri színpadokon rendszeresek a komolyzenei és a popkoncertek.

Agárdon termálfürdő található, mely gyógyulást és felüdülést kínál az ide látogatóknak. A termálfürdő közelében érdemes megtekinteni Gárdonyi Géza szülőházát.

 

A Velencei-tó térségétől nem messze található Martonvásár, ahol a csodálatos romantikus és neogótikus stílusú Brunszvik-kastély található. Ha ellátogatnak a kastélyhoz, akkor megtekinthetik a Beethoven Emlékmúzeumot és az Óvodamúzeumot. Ha sétálni lenne kedvük, akkor figyelmükbe ajánljuk még a kastély parkját, ahol egy kis tó található, aminek szigetén egy kétezer személy befogadására alkalmas hangversenykert van Beethoven mellszobrával, nyáron Beethoven hangversenyek színhelye.

 

 Brunszvik-kastély
 
 

Agárd

 

Látnivaló: Gárdonyi Géza szülőháza, Termálfürdő

 
 

Gárdony

 

Szórakozási lehetőség: Sport Beach

 

Kápolnásnyék

 

Látnivaló: Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum

 

Martonvásár

 

Látnivalók: Brunszvik-kastély, Beethoven Múzeum, Óvoda Múzeum

 

Programok:

 

Martonvásári Nyár (Tel.: 22/460-229)

Beethoven koncertek (július, augusztus)

 

Nadap

 

Látnivalók: Szintezési Ősjegy, Templom

 

Pákozd

 

Látnivalók: Pákozdi Emlékmű, Don-kanyar Emlékkápolna, Pákozd - Sukorói Arborétum

 

Sukoró

 

Látnivalók: Néprajzi Ház, Református templom, Ingókövek

 

Velence

 

Látnivalók: Vörösmarty Mihály présháza, Molla Szadik sírja, Bence-hegyi kilátó

 

Programok: Orbán-napi ünnep

 

 

Végtelen puszták, virágos mezők a Mezőföldön

 

Ha a végtelen puszták szépségét kedvelik, válasszák Fejér megye déli területeit. Ha a Sárréti Tájvédelmi Körzet felé járnak, a bokros-ligetes terület lakói, a kíváncsiskodó őzek is felbukkannak itt-ott a távolban, a bokrok között.

Ha Székesfehérvárról indulnak, gyorsan elérik a pentelei parkerdőt, ahol erdei tornapálya is található. Ahogy Szabadbattyánhoz közelednek, középkori lakótorony tűnik fel, ha megkeresik a gondnokot, belülről is megtekinthetik.

 

Érdemes innen a római kori ásatások helyszíne, Gorsium felé indulniuk. Gorsiumba a Vasútállomásról a Nádor-csatorna mentén gyalog is eljuthatnak. Különleges élmény az I–V. századból származó római emlékekkel való találkozás. A romterület, a feliratos vagy mitológiai jeleneteket ábrázoló kövek apró tárgyak és szobrocskák szemléletesen vallanak a római kori pannónia kultúrájáról, arról az örökségről, amely mindennapi életünkben még napjainkban is fel-fel bukkan. Például az írásjegyek, a római jog, etika és erkölcs, a katonai rendszer alkalmazásában, Évente kétszer, április végén és július végén nagyszabású program – kirakodóvásár és szabadtéri játékok – is várja itt az érdeklődőket.

 

Gorsium

 

Az egymást követő falvak csodálatos műemlékeket, régi kastélyokat, kúriákat rejtenek. Nádasdladányban a Nádasdy kastély a XVIII–XIX. század pompakedvelését, építészeti elképzeléseit tükrözi. Most éppen felújítás alatt áll. Az impozáns soponyai Zichy kastély is érdemes arra, hogy körbejárják, megcsodálják a parkot, amelyet romantikus tó is díszít.

 

A Sárvíz-völgyén haladva végig apróbb-nagyobb halastavak kísérik a folyót. A sok-sok őshonos növényfaj, a vízimadarak tömegei zavartalanul élhetnek ezen a vidéken. Célállomásul érdemes a Rétszilasi-tavakat választani, ahol ökológiai központot alakítottak ki. Védettek itt a kétéltűek, és a sokfajta madár. A központban halászati múzeumot, kempinget, és oktatóházat létesítettek, amelyben népi mesterségeket lehet tanulni. Egyedülálló élményt nyújt a táj, különösen a friss, harmatos hajnalokon, amikor a madarak életével ismerkedhetnek a vendégek.

 

 Aranyponty Halászati Múzeum
 

És ha már eljutottak erre a kedves, szép vidékre, látogassanak el Cecére, ahol Csók István festőművész szülőháza található. Mezőszilason a Községi Könyvtárban Németh László író emlékszobája jelent értékes élményt, majd Dégen a csodálatos Festetics kastély, annak gyönyörű parkja, a parkban álló Holland Ház nem mindennapi látnivalóval gazdagítja a Sárvíz-völgyi nyaralást.

 

 

Cece

 

Látnivalók: Tájház, Csók István Múzeum

 

Dég

 

Látnivalók: Festetics-kastély, Holland-ház

 

 Holland-ház
 

Enying

 

Látnivaló: Batthyány-kastély, református templom

 

Nádasdladány

 

Látnivalók: Nádasdy-kastély

 

Sárbogárd

 

Látnivaló: Tájház

 

Sáregres

 

Látnivaló: Aranyponty Halászati Múzeum

 

Seregélyes

 

Látnivalók: Zichy-Hadik-kastély

 

Tác

 

Látnivalók: Gorsium Régészeti Park

Ludi Romani - Gorsium játékok júliusban

 

 

 Ludi Romani - Gorsium játékok
 

Vajta

 

Látnivalók: Zichy-kastély, hévízfürdő

 

 

A Dunapart szépsége

 

A megye keleti területeit Székesfehérvárról, vagy a Velencei-tótól kiindulva is elérhetik. A 62-es úton haladva szántóföldeken szorgoskodó embereket, még az Árpád korban települt kis falvakat hagynak maguk mögött. Útközben Seregélyesen pihenhetnek meg a Zichy-kastély parkjában. Hosszú még az út a Dunapartig, de megérkezve kárpótol a páratlanul szép táj élménye.

 
Budapest felől, a 6-os számú úton vagy vasúton érkezve Ercsit érik el először. A tipikus Duna-menti települési nemcsak a Duna-parti táj megnyerő szépségével várja, de szép, műemlék kegytemplomával és Eötvös Józsefnek, a XIX. század kitűnő író-politikusának emlékmúzeumával is. Itt a révátkelőn az Alföldre is át lehet jutni.
 
Duna
 
 

Adonyban is jelentékeny üdülőterület található. Itt a hatalmas mezőgazdasági kikötő életét is megszemlélhetitk, ahonnan a hajók és az uszályok a Duna-Majna-Rajna csatornán keresztül az északi-tengeri kikötőkbe is visznek árut. Rácalmás, a jellegzetes dunai halászfalu Duna-partja és a gazdag élővilágú Nagysziget túrázásra, horgászatra is kitűnő terep, ahol kulturált szálláslehetőség is várja. A 382 hektáros terület ártéri keményfa és puhafa ligeterdői révén természetvédelmi oltalom alatt áll. A védett terület magában foglalja a Nagy-szigeten kívül a Duna-zátonyszigeteit és a közöttük található ágrendszert.

A térség központja az 1950-es évek elején felépült Dunaújváros. A mára műemlékké érett “szocreál” városkép a sok-sok parkkal, szoborral és új templomokkal egy kulturált, a turisták számára kellemes, zavartalan időtöltést nyújtó nagyvárost alkot, melynek páratlan adottsága az ötven méter magas Dunapartról feltáruló, varázslatosan szép panoráma, és a pihenés-kikapcsolódás-vízisport-horgászat lehetősége a Duna-parti strandokon, és a Dunán valamint a Szalki-szigeten. Akit a múlt is érdekel, az Óvárosban, az egykori Dunapentelén barangolhat és a római Castellum Intercisa maradványait is felkeresheti.

 

Dunaújvárostól néhány kilométerre, Nagykarácsonyban a Mikulásház nemcsak decemberben, de egész évben színes programokkal várja a kicsiket-nagyokat egyaránt.

 

Nagykarácsony - Mikulásház


 

Adony

 

Látnivalók: Zichy-kastély, Szent Orbán kápolna

 

Dunaújváros

 

Látnivalók: Intercisa Múzeum, Helytörténeti Gyűjtemény, Rác templom, Evangélikus templom

 

Ercsi

 

Látnivalók: Helytörténeti Gyűjtemény, Eötvös Emlékmúzeum

 

Nagykarácsony

 

Látnivaló: Mikulás-ház

 

Rácalmás

 

Látnivalók: Jankovich-kúria, Helytörténeti kiállítás

 

 

 Rácalmás
 
 
Székesfehérvár, a koronázóváros
 

Székesfehérvár szépsége, történelmi hangulata, szobrai, forgalmas terei elbűvölik a felfedező turistát. A kulturális és szórakozási lehetőségek mozgalmassá teszik az itt töltött időt. A barangolás a kanyargós belvárosi utcákon, a pihenő a várfalak tövében, a város szép barokk templomainak, középületeinek, szobrainak szemlélése, múzeumainak, gyűjteményeinek tanulmányozása teszi teljessé az élményt.

Székesfehérvár a fiatalok városa is. Középiskoláiban, főiskoláin több ezer fiatal tanul. Nyaraláskor az ember nem nagyon figyeli az időt. Mégis érdemes figyelni a hajszálpontos toronyórákat, vagy a Virágórát, a Fő utca végén.


Belváros - Arany János utca
 
De különleges élményt nyújt a nemrég átadott Kovács Jenő órásmester órajátéka, amely a Kossuth utca felöl közelíthető meg. A történelmi múltat jelképező Országalma a város kellős közepén áll, és a szélrózsa minden irányából megközelíthető.
 
Országalma - a város kellős közepén áll
 
A Nemzeti Emlékhely nemzeti múltunk ezer éves távolába nyújt betekintést. Érdemes itt eltűnődni a múlandóság és a maradandóság titkain. Akikre itt emlékezünk, azok középkori magyar királyaink, köztük (és elsősorban) Szent István, akinek államalkotó műve maradandónak bizonyult. Történelmünk állomásait Aba Novák Vilmos 1941-ben készült, színpompás seccoján tanulmányozhatják, mely a Szent István szarkofágját védő mauzóleum falát díszíti.
 
Nemzeti Emlékhely

A Szent István Király Múzeum régészeti gyűjteménye évezredek dokumentumait mutatja be. A Patikamúzeum berendezési tárgyai és eszközei 200-250 évvel ezelőtt készültek, és ettől kezdve voltak használatosak. Az Egyháztörténeti Múzeum dokumentumai sok érdekességet rejtenek. A Fehérvári Babaház egy mesevilágba kalauzol, Repüléstörténeti Kiállítás technikai érdeklődésűeket vonz. A Palotavárosi Skanzen régi, falusias hangulatot áraszt. A galériák, gyűjtemények a művészetkedvelőket varázsolják el. A város keleti szélén az Alumíniumipari Múzeum viszont egy másik világba, a tudomány, a technika, az ipar területére kalauzol.
 
Szent István Király Múzeum
 
A város északi részén találják a Bory Várat is, amely egy szép szerelem szimbóluma. Mindenki persze nem építhet várat szerelmének, de itt bárki részese lehet a zeg-zugos épület termeket, bástyákat és a kertet elárasztó, romantikus hangulatnak. Innen pedig csak egy ugrás a vadregényes Bánya-tó, amely fürdésre azonban nem ajánlott, megejtő környezetével azonban mégis vonzó, ideális helyszín a pihenésre, kikapcsolódásra
 
Bory Vár
Google