A marketing története

Ma a marketing, a stratégia és a technológia fejlett keveréke, de nem mindig volt így. A marketing, mint tudjuk, alázatos kezdetekkel indult, amikor egyszerűen, próbálták eladni az árukat és szolgáltatásokat.

Ennek megvalósítására tett kísérletek olyan messzire nyúlnak vissza, mint maga a civilizáció. Az áruk és szolgáltatások eladására irányuló meggyőző kommunikáció kifejlesztését jelző erőfeszítések az ókori Kínából és Indiából származnak. Lehet, hogy ez a tevékenység akkoriban nem tekinthető marketinggazdálkodási tevékenységnek, de ezeken a helyeken kezdődött a marketing elképzelése.

A modern korban megértett marketing-ötletek az ipari forradalom idején kezdődtek és belenyúlnak a 19. századba. A tudományos és technológiai iparágak innovációi motiválták a gyors társadalmi változás idejét.

Az ipari forradalom idején az áruk beszerzése könnyebb lett a fogyasztók számára. A tömegtermelés számos olyan iparágat hozott létre, amelyek ugyanazt a törekvést folytatták a növekvő fogyasztói piac igényeinek kielégítésére. A közlekedés és a tömegtájékoztatás infrastruktúrája is megmaradt. Rávilágított, hogy a gyártóknak jobb megoldásokat kell találniuk a szükséges termékek fejlesztésére, továbbá az ügyfél tájékoztatás megkívánt, egy kifinomultabb megközelítési koncepció kidolgozását.

Fokozott verseny indult az üzleti világban a huszadik század elejétől az 1940-es évek végéig. A versenyképesség elengedhetetlen részévé vált az értékesítés növelése érdekében, a marketing technikák használatával. Továbbá indokolttá vált a vállalatok számára a márka kifejlesztésének képessége és megfelelő értékpapír értékesítése. A verseny azt is szükségessé tette, hogy minden iparágban növeljék a termelési teljesítményt és a piaci részesedéseket. A marketing kezdte hangsúlyozni az elosztási módszereket, valamint a fogyasztói kommunikáció típusait. A cél, hamarosan meggyőzte a fogyasztókat, hogy az egyik vállalat által kínált áruk és szolgáltatások jobbak voltak, mint egy másik, ugyanazon dolgot kínáló vállalaté.

Az 1960-as évektől kezdve számos iparág piacai telítetteké váltak. Az ügyfelek megszerzésének és megtartásának szükségessége, közvetlen a marketing területén szükséges szakembereket igényelt. Ez az az idő, amikor a vállalatok elkezdték üzleti tevékenységük teljes területeit kizárólag a vállalat termékeinek vagy szolgáltatásainak marketingjére fordítani. Ekkor a marketing menedzsment kifejlesztette a szükséges kifinomultságot, hogy az üzleti siker lényeges részese legyen. A marketing menedzserek kezdtek részt venni a stratégiai tervezésben. A beszámolóik fontossá váltak a költségek meghatározásához, továbbá a termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó információk közlésére használt módszerek tekintetében és a fogyasztók számára is.

Az internet elterjedésével a marketing elemek online élik fénykorukat. Az elmúlt 25 évben drámai mértékben nőtt a webes keresőmotorok használatának fontossága. Kezdetben a webes keresőmotorok nem voltak a leghatékonyabb műveletek, ugyanis keresőmotorral való jó rangsorolás nem volt bonyolult. A keresőmotor eredményeit könnyű volt megváltoztatni, és az eredmények minősége gyenge volt. A legjobb minőségű eredmények biztosítása érdekében a keresőmotoroknak megváltoztatták algoritmusaikat. A cél az volt, hogy a keresőmotor által nyújtott eredmények minőségének biztosítása érdekében ellenőrizze a hivatkozott oldalakat. Most már szinte lehetetlen manipulálni a ranglistákat.

A modern blog online naplóként kezdődött, ahol az egyének napi beszámolót adnak a személyes életükről. Az 1990-es évek végén a blogok a marketing fontos részévé váltak. 1999-ben mintegy 23 aktív blog volt, míg becslések szerint jelenleg több mint 150 millió aktív blog van. A blogok most már a legtöbb tartalmi marketing kampány részét képezik. Ezek az információk, az ügyfélkapcsolatok kiépítését, értékesítési vezetők létrehozását, a márka ismertségének növelését, az ügyfelek visszajelzéseit, valamint a közösségi marketinget szolgálják.

A SZALAKÓTA Program egyéni, kisközösségi termékkészítőknek, ezermestereknek, alternatív művészeknek stb. nyújt jogi, adóügyi és pénzügyi vállalkozási tanácsadást térítésmentesen, vagy jelképes díjazásért, – a kezdetektől egészen az önálló vállalkozóként való működés szintjéig.

A program elsősorban a következő földrajzi területekről lehet csatlakozni: Nyugat-Dunántúl (Vas megye, Zala megye, Győr-Moson-Sopron megye) Közép-Dunántúl (Fejér megye, Veszprém megye, Komárom-Esztergom megye) Dél-Dunántúl (Somogy megye, Tolna megye, Baranya megye). Természetesen lehetőség van Magyarország más területeiről is jelentkezni, csatlakozni. 

A további részletek felől tájékozódjon a program honlapján: www.szalakota.hu.

Ezen cikk a VELARI Nonprofit Kft. „Termelési és értékesítési hálózat fejlesztése” elnevezésű projekt részeként, – a Széchenyi 2020 – GINOP-5.1.3-16 projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.  

(X)
Széchenyi 2020 ESZA