Kiemelt hirdetéseink
Fedezze fel Fejér megyét
Fedezze fel Fejér megyét

Központi fekvése, jól megközelíthető volta, természeti adottságai napjainkig páratlan előnyöket biztosítanak a térségnek. Mégis, sokan csak átvonulnak a tájon, és legfeljebb az útikönyvekben felsorolt látnivalóknál időznek.

Fejér megye vendégszerető házigazdái azonban ennél többet ajánlanak. Nemcsak a jópénzű utazóknak, hanem a fiatal gyalogos, bakancsos-hátizsákos, kerékpáros turistáknak is. A szép tájakon a természet közelségét élvezhetik, tanulmányozhatják sajátosságait, és útközben, a történelmi helyszíneken vagy múzeumokban rácsodálkozhatnak a csak tanulmányokból ismert helyszínekre, dokumentumokra.

A Velencei-tó selymes vizének simogatása, a sportolási lehetőségek, a Meleg-hegy, a Vértes és a keleti-Bakony romantikus turistaútjai testet-lelket üdítő időtöltést kínálnak. A megyeszékhely, a szédületes iramban fejlődő Székesfehérvár történelmi, művészeti értékei, sokszínű kulturális és napi élete szinte minden évszakban ajánl érdekes időtöltést, eseményt vagy látnivalót.

  Velencei-tó

A vendéglátás egyre színesebb, izgalmasabb kínálata, a szórakozási lehetőségek még vonzóbbá teszik a várost és a Velencei-tó környékét.

A sok-sok érdekesség, érték megismeréséhez a megfelelő közlekedési lehetőségek, szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Igyekszünk ismertetni a lehetőségeket, de a felmerülő kérdésekre további tájékoztatást is kaphatnak a megjelölt telefonszámokon.

Szeretnénk, ha mindannyian, akik hozzánk látogatnak élveznék a nálunk töltött szabadidőt, és élményekkel gazdagodva, felfrissülve térnének vissza a hétköznapokba.

Tourinform  

Reméljük, hogy tájékoztatónk segíti az Önöknek legjobban tetsző, érdeklődési körüknek leginkább megfelelő program kiválasztásában.

Kellemes időtöltést kívánunk!

A Vértes tájain

Mór  

A természetet kedvelő turistáknak egyaránt sok szépséget, romantikát nyújt a Vértes. A kiépített, aszfaltozott utakat vagy a lapos dolomitfennsíkokon és az árnyas völgyekben vezető, jelzett turistautakat járva elénk tárul a hegység minden szépsége. A Vértesi Tájvédelmi Körzet területén kiemelkedő értékű természeti kincsekkel találkozhatnak. Legjellegzetesebb természet érték a déli lejtőkön ősszel virító, pirosra színeződött cserszömörce. Az élmény a virágok és gombák illatával, az erdő jellegzetes hangjaival, neszeivel együtt válik maradandóvá.

A Csákvár közelében található Báraczházi-barlangban az ősi élet maradványait és a római kultúra nyomait fedezték fel. A közelében indul a Haraszthegyi botanikai és geológiai tanösvény, amely a növénytani, földtani és tájképi értékekkel való megismerkedésre nyújt lehetőséget. 3,5 km hosszúságban vezet ez az ösvény hegyre fel és völgybe le. Közben a táj minden szépségét élvezheti az ide látogató. A kilátópontokról feltáruló elragadó kilátás Csákvárra, a Zámolyi-medencére és a távoli Pátkai-víztározóra nyílik.

A magaslatokon épült várak, lakótornyok romjai arra emlékeztetnek, hogy a hegység népes volt, és fontos védelmi szerepet töltött be történelmünk korábbi századaiban. Az egyik legérdekesebb látnivaló a Vértes előterében a helyreállítás alatt álló, középkori végvár, Csókakő. Középkori történelmünk kiemelkedő emléke jelzett turistautakon gyalog is megközelíthő. A fáradtságért kárpótol a vadregényes táj páratlan szépsége és a vár mögött húzódó szurdokvölgy mesebeli hangulata. A vár pedig maga az izgalmas középkor. Csatákról, vérbosszúról, szerelmi legendákról regél. Bástyáiról ragyogó kilátás nyílik a Móri-árokra, azon túl pedig a Bakony keleti rögeire.

Ne kerüljék el a közelebbi múlt jeles emlékeit se. A hegység egyik turisztikai központjában, Csákváron áll a hatalmas parkkal körülvett, impozáns Esterházy-kastély (ma kórház).

A XVIII. századtól telepített, botanikai ritkaságairól ma is nevezetes kastélypark egykori kerti építményei közül néhányat már felújítottak. A Szentháromság-szobor, a napóra és a műbarlang mellett már megújult a kissé távolabb, a Vadaskert bejáratánál álló Vadászkápolna is.

A település egy másik pontján pedig ugyancsak az egykori Esterházy-birtokhoz tartozó Geszner-házat építették újjá, amely ma a Vértesi Natúrpark központja. Itt található a Vértes természeti kincseit bemutató Vértes Múzeum is. A Fazekasházban a csákvári fazekasság jellegzetes termékeivel ismerkedhetnek.

  Geszner-ház

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum  

A másik turistaközpont Gánt. Itt turistaház várja a fáradt vándort. A falu szélén pedig, az elhagyott bánya helyén a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum valamint a Geológiai és földtani Park kínál élményt és hasznosítható ismereteket.

Több kisebb, elragadó környezetben települt, vendégszerető lakosságáról híres község található a Vértes medencéiben, amelyek a turistautak kiinduló- és célpontjai.

Alcsútdoboz

Látnivalók: Kastélyrom, Arborétum (tel.: 22/353-219)

Bicske

Látnivaló: Batthyányi-kastély

Csákvár

Látnivalók: Helytörténeti Múzeum, Fazekas Múzeum, Esterházy-kastély

Programok: Floriana napok

Csókakő

Látnivaló: Középkori vár

Csákberény

Látnivaló: Tájház

Etyek

Látnivaló: Helytörténeti Gyűjtemény

Gánt

Látnivalók: Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum, a község nagy része természetvédelmi terület

Lovasberény

Látnivalók: Cziráky-kastély, Lenke Galéria

Programok: nyári szezonban kulturális rendezvények

Mór

Látnivalók: Lamberg-kastély és Láncos-kastély

Programok: Móri Bornapok, Szent-György Napok

Sportolási lehetőség:

Wekerle Sándor Sportcsarnok és Szabadidő Központ, Táncsics Mihály u. 25. Tel.: 22/407-161

Tenisz

Teke: Bogáncs Étterem: Ezerjó u. 7. Tel.: 22/406-644

Szórakozási lehetőség:

Tombstone Music Pub, Kodály Zoltán u. 2/a

Kazamaták Pub, Köztársaság tér

Vadregényes völgyek, műemlékek a Bakonyban

A Fejér megyei Bakony kiránduló-központja Bodajk. Többszáz éves műemlékek – köztük a XVIII. századi Kegytemplom, és a dombtetőre vezető Kálvária, az 1836-ban épült impozáns Lamberg-kastély –, a falu közepén a karsztvíz-táplálta tófürdő és érdekes gyűjtemények teszik a települést vonzóvá. A Kesellő-hegyi szoborparkot is sokan látogatják. Miniatűr Bodajki Falumúzeum, Fegyvergyűjtemény és Helytörténeti gyűjtemény várja a községben az érdeklődőket.

  Lamberg-kastély

A falu mögött vezet a Gaja-patak romantikus völgye. Ha a 4 km-es szurdokvölgyet végigjárjuk Fehérvárcsurgóra jutunk, ahol a hatalmas víztározó és a hatalmas parkban álló, újjáéledő Károlyi-kastély megtekintése jelent élményt. A település kis, középkori eredetű katolikus templomában található Amerigo Tot Csurgói madonna című szobra.

  Gaja-patak

A Kisgyóni Természetbarát telep kulcsosházaival a diákturisták számára is kitűnő bázishely a környék szépséges titkainak felfedezéséhez. A vadregényes Burok-völgy, a geológiai érdekességeket bemutató Tűzköves árok és a többi kirándulási célpont több napra is izgalmas időtöltést kínál.

Bodajk

Látnivalók: Kálvária, Hochburg-kastély

Miniatűr Bodajki Falumúzeum – Györkös Ferenc népi fafaragó gyűjt. – Bodajk, Kossuth u. 41. Tel.: 22/410-324

Fegyvergyűjtemény – Fülöp Attila, Bodajk, Diófa u. 9. Tel.: 22/410-176

Helytörténeti gyűjtemény – Salgói János Bodajk, Kálvária u. 17. 22/410-324)

  Kálvária

Fehérvárcsurgó

Látnivalók:

Károlyi-kastély, Víztározó, Amerigo Tot Emlékszoba,

  Károlyi-kastély

Vízpart és napfény a Velencei-tó körül

A hegyek-völgyek között tett kirándulás minden évszakban szép, elősegíti a felfrissülést, a kikapcsolódást. Fejér megyében a Velencei-tó selymes, frissítő vize, a strandok pázsitja, sportpályái, a vízisportok sokfajta lehetősége önfeledt kikapcsolódást tesz lehetővé. Választhatják Agárd, Gárdony vagy Velence campingjeit és strandjait, mindenütt pezsgő életet és sok-sok fiatalt találnak.

  vízisportok sokfajta lehetősége

A tavon sétahajó is jár, amelynek segítségével elérhető a túlsó parton a Szúnyog-sziget. A nádasok között vezető hajóúton vízimadarak tucatjainak hangos serénykedése szerez élményt. A tó északnyugati sarkában madárrezervátum biztosítja a vízimadarak zavartalan életét. Az ökoturizmus és a madarak iránt érdeklődők ne kerüljék el az dinnyési Madárvártát, az immár legendássá vált madármegfigyelő helyet.

1848-as pákozdi csata emlékmű  

A Szúnyog-szigetre érkezve, a part mentén halászladikok tűnnek fel, jelezve, hogy ennek a csendes időtöltésnek számos megszállottja tölti itt a szabadidejét.

A kikötőnél áll a hangulatos, régi csárda is, ahol az ínyencek sokfajta halétel között válogathatnak.

A dombtetőn az emlékmű szomszédságában található az 1848-as pákozdi csata emlékmúzeuma, mely szemléletesen mutatja be az 1848-as forradalom és szabadságharc első győztes csatájának jeleneteit és dokumentumait. A közelben a Pákozd-sukorói arborétum romantikus barangolásra csábít.

Ha itt járnak, ne felejtsék el felkeresni a Don-kanyar Kápolnát, amely a II. világháború áldozatainak tiszteletére épült. Itt helyezték el az ismeretlen katona hamvait is. A kápolnánál évente több alkalommal tartanak megemlékezést.

Akinek hosszabb barangolásra is kedve támad, a Velencei-hegységben talál jelzett turistautat. A Velencei-hegység különleges látványosságai az ősi Variszkuszi-hegység maradványaként fennmaradt gránitalakzatok, amelyeket találóan ingókőnek, likaskőnek, gyapjúzsáknak nevezett el az itt élő nép.

A másik geológiai érdekesség az emlékművel jelölt “Szintezési ősjegy”, az ország legszilárdabb pontjaként ismert hely a Velencei-hegység tövében, Nadap községben. Sukorón a Néprajzi Ház tekinthető meg, a falu központjában áll a református templom, amelyben 1848. szeptember 28-án, a pákozdi csata előestéjén a haditanácsot tartották.

  Néprajzi Ház

A Velencei Nyár rendezvényei sokfajta, kellemes időtöltést kínálnak. A kitűnő akusztikájú sukorói református templomban nyaranta több alkalommal rendeznek orgonahangversenyt. Érdekes, és immár nemzetközi rendezvény Pákozdon Pünkösdkor a Sárkányröptető Fesztivál, augusztus 20-a tájékán a horgászverseny. Velencén jeles hagyomány a szőlőművelők, kádárok és kocsmárosok védőszentjének, Szent Orbán-napjának megünneplése. A szabadtéri színpadokon rendszeresek a komolyzenei és a popkoncertek.

Agárdon termálfürdő található, mely gyógyulást és felüdülést kínál az ide látogatóknak. A termálfürdő közelében érdemes megtekinteni Gárdonyi Géza szülőházát.

A Velencei-tó térségétől nem messze található Martonvásár, ahol a csodálatos romantikus és neogótikus stílusú Brunszvik-kastély található. Ha ellátogatnak a kastélyhoz, akkor megtekinthetik a Beethoven Emlékmúzeumot és az Óvodamúzeumot. Ha sétálni lenne kedvük, akkor figyelmükbe ajánljuk még a kastély parkját, ahol egy kis tó található, aminek szigetén egy kétezer személy befogadására alkalmas hangversenykert van Beethoven mellszobrával, nyáron Beethoven hangversenyek színhelye.

  Brunszvik-kastély

Agárd

Látnivaló: Gárdonyi Géza szülőháza, Termálfürdő

Szórakozási lehetőség:

Agárdi Pop Strand

Nádas Disco

Gárdony

Szórakozási lehetőség: Sport Beach

Kápolnásnyék

Látnivaló: Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum

Martonvásár

Látnivalók: Brunszvik-kastély, Beethoven Múzeum, Óvoda Múzeum

Programok:

Martonvásári Nyár (Tel.: 22/460-229)

Beethoven koncertek (július, augusztus)

Nadap

Látnivalók: Szintezési Ősjegy, Templom

Pákozd

Látnivalók: Pákozdi Emlékmű, Don-kanyar Emlékkápolna, Pákozd - Sukorói Arborétum

Sukoró

Látnivalók: Néprajzi Ház, Református templom, Ingókövek

Velence

Látnivalók: Vörösmarty Mihály présháza, Molla Szadik sírja, Bence-hegyi kilátó

Programok: Orbán-napi ünnep

Szórakozási lehetőség:

Beach Boys Dance Club, Tópart u. 51.

Lidó Disco, Balatoni út 2. Tel.: 22/472-260

Sportszerkölcsönzés (Kerékpározási lehetőség a Velencei-tó körül)

Napsugár Strand, 2484 Agárd, Chernel István u. 1. Tel.: 22/370-026

Park Strand Camping, 2484 Agárd, Chernel István u. 56. Tel.: 22/370-308

Madárvárta madártani kutatóállomás –
Bemutatóterem, madárles –
Inf.: Újhelyi Péter
Tel: 1-213-8357
E-mail: upeter@freemail.hu

Vízissport-eszköz kölcsönzés:

Strandokon surf és csónak kölcsönzés VVSI (Velencei-tavi Vízisport Iskola) – Gárdony (Agárd) Tópart u. 17. – Tel: 22/370-052 – vitorlázás, kajak-kenu - utánpótlás nevelés, tömegsport, versenysport. Egyéni és családi belépővel vendégek is használhatják a sportterületet. Kedvezményesen vehetnek igénybe sporteszközöket. (Strand, sportszálló, sporteszköz bérlés, szabadtéri sportpályák.)

Vitorlás és motoros kisgéphajó (motorcsónak) oktatás –

Kajak-kenu és evezős Versenypálya – Velence (a tó északi oldalán) – a területen sátorhelyek és olcsó turistaszállás van.

Tenisz:
Agárdi Teniszklub– vezető edző: Galgóczi Lajos Tel: 22/271-959, Mobil: 06/304144-975

Levelezési cím: 2483 Gárdony, Szabadság u. 13.

Golf: Minigolf pálya Kápolnásnyék, Géza u. –Sörös Miklós (tel: 22/368-695, 20/320-4837)

Lovaglás: Formás Lovas Egyesület, Nadap, Fő u.- Lovasberényi út Tel.: 20/325-8058

Huszártanya, Nadap, Velencei út

Lovas Porta, Pázmánd, Vadász u. 37. Tel.: 22/463-016, 30/9349-898

Sukorói Lovasközpont, Sukoró, Ady Endre u. 10/a Tel.: 20/335-82-96, 30/222-44-92

  Lovaglás

Sétahajózás a tavon: Velencei-tavi Kht. Tel.: 22/271-283

Végtelen puszták, virágos mezők a Mezőföldön

Ha a végtelen puszták szépségét kedvelik, válasszák Fejér megye déli területeit. Ha a Sárréti Tájvédelmi Körzet felé járnak, a bokros-ligetes terület lakói, a kíváncsiskodó őzek is felbukkannak itt-ott a távolban, a bokrok között.

Ha Székesfehérvárról indulnak, gyorsan elérik a pentelei parkerdőt, ahol erdei tornapálya is található. Ahogy Szabadbattyánhoz közelednek, középkori lakótorony tűnik fel, ha megkeresik a gondnokot, belülről is megtekinthetik.

Érdemes innen a római kori ásatások helyszíne, Gorsium felé indulniuk. Gorsiumba a Vasútállomásról a Nádor-csatorna mentén gyalog is eljuthatnak. Különleges élmény az I–V. századból származó római emlékekkel való találkozás. A romterület, a feliratos vagy mitológiai jeleneteket ábrázoló kövek apró tárgyak és szobrocskák szemléletesen vallanak a római kori pannónia kultúrájáról, arról az örökségről, amely mindennapi életünkben még napjainkban is fel-fel bukkan. Például az írásjegyek, a római jog, etika és erkölcs, a katonai rendszer alkalmazásában, Évente kétszer, április végén és július végén nagyszabású program – kirakodóvásár és szabadtéri játékok – is várja itt az érdeklődőket.

  Gorsium

Az egymást követő falvak csodálatos műemlékeket, régi kastélyokat, kúriákat rejtenek. Nádasdladányban a Nádasdy kastély a XVIII–XIX. század pompakedvelését, építészeti elképzeléseit tükrözi. Most éppen felújítás alatt áll. Az impozáns soponyai Zichy kastély is érdemes arra, hogy körbejárják, megcsodálják a parkot, amelyet romantikus tó is díszít.

A Sárvíz-völgyén haladva végig apróbb-nagyobb halastavak kísérik a folyót. A sok-sok őshonos növényfaj, a vízimadarak tömegei zavartalanul élhetnek ezen a vidéken. Célállomásul érdemes a Rétszilasi-tavakat választani, ahol ökológiai központot alakítottak ki. Védettek itt a kétéltűek, és a sokfajta madár. A központban halászati múzeumot, kempinget, és oktatóházat létesítettek, amelyben népi mesterségeket lehet tanulni. Egyedülálló élményt nyújt a táj, különösen a friss, harmatos hajnalokon, amikor a madarak életével ismerkedhetnek a vendégek.

  Aranyponty Halászati Múzeum

És ha már eljutottak erre a kedves, szép vidékre, látogassanak el Cecére, ahol Csók István festőművész szülőháza található. Mezőszilason a Községi Könyvtárban Németh László író emlékszobája jelent értékes élményt, majd Dégen a csodálatos Festetics kastély, annak gyönyörű parkja, a parkban álló Holland Ház nem mindennapi látnivalóval gazdagítja a Sárvíz-völgyi nyaralást.

Cece

Látnivalók: Tájház, Csók István Múzeum

Dég

Látnivalók: Festetics-kastély, Holland-ház

  Holland-ház

Enying

Látnivaló: Batthyány-kastély, református templom

Nádasdladány

Látnivalók: Nádasdy-kastély

Sárbogárd

Látnivaló: Tájház

Sáregres

Látnivaló: Aranyponty Halászati Múzeum

Seregélyes

Látnivalók: Zichy-Hadik-kastély

Tác

Látnivalók: Gorsium Régészeti Park

Ludi Romani - Gorsium játékok júliusban

  Ludi Romani - Gorsium játékok

Vajta

Látnivalók: Zichy-kastély, hévízfürdő

A Dunapart szépsége

A megye keleti területeit Székesfehérvárról, vagy a Velencei-tótól kiindulva is elérhetik. A 62-es úton haladva szántóföldeken szorgoskodó embereket, még az Árpád korban települt kis falvakat hagynak maguk mögött. Útközben Seregélyesen pihenhetnek meg a Zichy-kastély parkjában. Hosszú még az út a Dunapartig, de megérkezve kárpótol a páratlanul szép táj élménye.

Budapest felől, a 6-os számú úton vagy vasúton érkezve Ercsit érik el először. A tipikus Duna-menti települési nemcsak a Duna-parti táj megnyerő szépségével várja, de szép, műemlék kegytemplomával és Eötvös Józsefnek, a XIX. század kitűnő író-politikusának emlékmúzeumával is. Itt a révátkelőn az Alföldre is át lehet jutni.

  Duna

Adonyban is jelentékeny üdülőterület található. Itt a hatalmas mezőgazdasági kikötő életét is megszemlélhetitk, ahonnan a hajók és az uszályok a Duna-Majna-Rajna csatornán keresztül az északi-tengeri kikötőkbe is visznek árut. Rácalmás, a jellegzetes dunai halászfalu Duna-partja és a gazdag élővilágú Nagysziget túrázásra, horgászatra is kitűnő terep, ahol kulturált szálláslehetőség is várja. A 382 hektáros terület ártéri keményfa és puhafa ligeterdői révén természetvédelmi oltalom alatt áll. A védett terület magában foglalja a Nagy-szigeten kívül a Duna-zátonyszigeteit és a közöttük található ágrendszert.

A térség központja az 1950-es évek elején felépült Dunaújváros. A mára műemlékké érett “szocreál” városkép a sok-sok parkkal, szoborral és új templomokkal egy kulturált, a turisták számára kellemes, zavartalan időtöltést nyújtó nagyvárost alkot, melynek páratlan adottsága az ötven méter magas Dunapartról feltáruló, varázslatosan szép panoráma, és a pihenés-kikapcsolódás-vízisport-horgászat lehetősége a Duna-parti strandokon, és a Dunán valamint a Szalki-szigeten. Akit a múlt is érdekel, az Óvárosban, az egykori Dunapentelén barangolhat és a római Castellum Intercisa maradványait is felkeresheti.

Dunaújvárostól néhány kilométerre, Nagykarácsonyban a Mikulásház nemcsak decemberben, de egész évben színes programokkal várja a kicsiket-nagyokat egyaránt.

  Nagykarácsony - Mikulásház

Adony

Látnivalók: Zichy-kastély, Szent Orbán kápolna

Dunaújváros

Látnivalók: Intercisa Múzeum, Helytörténeti Gyűjtemény, Rác templom, Evangélikus templom

Ercsi

Látnivalók: Helytörténeti Gyűjtemény, Eötvös Emlékmúzeum

Nagykarácsony

Látnivaló: Mikulás-ház

Rácalmás

Látnivalók: Jankovich-kúria, Helytörténeti kiállítás

  Rácalmás

Belváros - Arany János utca  

Székesfehérvár, a koronázóváros

Székesfehérvár szépsége, történelmi hangulata, szobrai, forgalmas terei elbűvölik a felfedező turistát. A kulturális és szórakozási lehetőségek mozgalmassá teszik az itt töltött időt. A barangolás a kanyargós belvárosi utcákon, a pihenő a várfalak tövében, a város szép barokk templomainak, középületeinek, szobrainak szemlélése, múzeumainak, gyűjteményeinek tanulmányozása teszi teljessé az élményt.

Székesfehérvár a fiatalok városa is. Középiskoláiban, főiskoláin több ezer fiatal tanul. Nyaraláskor az ember nem nagyon figyeli az időt. Mégis érdemes figyelni a hajszálpontos toronyórákat, vagy a Virágórát, a Fő utca végén.


De különleges élményt nyújt a nemrég átadott Kovács Jenő órásmester órajátéka, amely a Kossuth utca felöl közelíthető meg. A történelmi múltat jelképező Országalma a város kellős közepén áll, és a szélrózsa minden irányából megközelíthető.

  Országalma - a város kellős közepén áll

Nemzeti Emlékhely  

A Nemzeti Emlékhely nemzeti múltunk ezer éves távolába nyújt betekintést. Érdemes itt eltűnődni a múlandóság és a maradandóság titkain. Akikre itt emlékezünk, azok középkori magyar királyaink, köztük (és elsősorban) Szent István, akinek államalkotó műve maradandónak bizonyult. Történelmünk állomásait Aba Novák Vilmos 1941-ben készült, színpompás seccoján tanulmányozhatják, mely a Szent István szarkofágját védő mauzóleum falát díszíti.


A Szent István Király Múzeum régészeti gyűjteménye évezredek dokumentumait mutatja be. A Patikamúzeum berendezési tárgyai és eszközei 200-250 évvel ezelőtt készültek, és ettől kezdve voltak használatosak. Az Egyháztörténeti Múzeum dokumentumai sok érdekességet rejtenek. A Fehérvári Babaház egy mesevilágba kalauzol, Repüléstörténeti Kiállítás technikai érdeklődésűeket vonz. A Palotavárosi Skanzen régi, falusias hangulatot áraszt. A galériák, gyűjtemények a művészetkedvelőket varázsolják el. A város keleti szélén az Alumíniumipari Múzeum viszont egy másik világba, a tudomány, a technika, az ipar területére kalauzol.

  Szent István Király Múzeum

Bory Vár  

A város északi részén találják a Bory Várat is, amely egy szép szerelem szimbóluma. Mindenki persze nem építhet várat szerelmének, de itt bárki részese lehet a zeg-zugos épület termeket, bástyákat és a kertet elárasztó, romantikus hangulatnak. Innen pedig csak egy ugrás a vadregényes Bánya-tó, amely fürdésre azonban nem ajánlott, megejtő környezetével azonban mégis vonzó, ideális helyszín a pihenésre, kikapcsolódásra.

Szórakozási lehetőség:

Albabar (Várkörút)

West Side Music Club (Vörösmarty tér)

Fregatt Pub (Hosszúsétatér 1.)

Bahnhof (Takarodó u. 1.)

Dodge City Saloon (Piac tér)

Jack Daniel's Boomerang Pub (Deák Ferenc u. 4.)

Klub-Kávé Koktél Zene (Kossuth Lajos u. )

  Zenepavilon - Zichy-ligetGoogle